06 - 27506500 info@praktijkleerrijk.nl

After climbing a great hill, one only finds that there are many more hills to climb.

-Nelson Mandela-

Wijze woorden van een man die ik erg bewonder: Nelson Mandela. En ik ben het met hem eens. Misschien vind jij het wat negatief klinken, dat je na het klimmen van een berg weer nieuwe bergen te beklimmen hebt. Het is voor mij een uitspraak van groei, uitdaging en motivatie.

Ja , ik weet het: die eerste berg kan echt heel hoog zijn. Kinderen komen bij mij in de praktijk omdat de ontwikkeling  niet vanzelf gaat. Meerdere keren heeft het kind het geprobeerd en ook steeds weer is het onder uit gegaan. Dit allemaal  ten koste van de motivatie en mindset.  “ Het lukt me niet, ik kan het niet !” En dan is de berg soms heel hoog, onhaalbaar zelfs: “Ik stop ermee!”

Belangrijk is dan om te kijken wat het kind nodig heeft. Waarom lukt het maar niet? Welke begeleiding heeft het nodig?  Maar er is veel meer nodig dan zo’n plan. Er wordt ook veel gevraagd van de motivatie, inzet en mindset. Maar als dan, na al die inzet de top wordt behaald, voelt het als een ware overwinning!  Yes, het is allemaal niet voor niets geweest!

Als je op de top van die berg staat, zie je de omgeving en ja, dan zie je ook weer nieuwe bergen. Is dat vervelend? Nee juist niet!

Het kind heeft namelijk geleerd dat hij de top van een berg kan bekilmmen. Ja, het koste inzet, maar het is mogelijk! De mindset van het kind is veranderd van “Ik kan het niet” naar  “Met het juiste plan, motivatie en inzet kan ik de berg halen!”. Het wil graag verder gaan naar de volgende berg, het is nieuwgierig, want het heeft succeservaring gehad!

Prachtig toch; helemaal klaar voor de volgende uitdaging! Want dat hoort bij het leren. Uitdagingen niet uit de weg gaan, maar juist aangaan. En elke behaalde bergtop geeft je een overwinningsgevoel, dus drang en motivatie om verder te gaan.

Op naar de volgende top!

Please follow and like us:
× Heb je een vraag?