06 - 27506500 info@praktijkleerrijk.nl

Het is zover….het onvermijdelijke is vandaag gebeurd: de herfst is gestart.  De zomer is definitief voorbij. De tijden van zon en genieten zijn over. Tijden van regen en storm, die uitlopen op de koude, donkere winter, zijn vandaag officieel begonnen. Verschrikkelijke tijden komen eraan!

Je merkt het al: de vlag gaat bij mij vandaag niet uit. Ik kijk namelijk ontzettend tegen de lange winter op. Hoe vaak mensen mij ook proberen te overtuigen dat schaatsen, skiën en al die andere winterse activiteiten zo leuk zijn, denk ik alleen aan de kou, de korte dagen en de vieze troep op straat. (Want hé wees eerlijk, sneeuw is alleen leuk als het net gevallen is.)

Toch is het voor mij niet alleen kommer en kwel. Ik heb namelijk een remedie gevonden tegen de verschrikkelijke wintertijd en dat is: gezelligheid!  Ik ben een meester geworden in het gezellig maken: kaarsen aan, plaidje over, filmpje aan, vrienden uitnodigen, wijntje met tapasplankje erbij. Ik krijg er nu al zin in! De winter is trouwens dé tijd van feestdagen, dus ik kan me helemaal uitleven! Sinterklaasavond, Kerstdagen en Oud en Nieuw: volop tijd om dit met vrienden en familie te vieren. Kortom, als je het zo bekijkt is de winter zo slecht nog niet!

Wat een ommekeer, hoor ik je denken. Eerst klagen en nu kan de winter niet meer stuk? Dat klopt, het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Met een vaste mindset blijft alles het zelfde: de winter is vervelend, koud en naar en daar blijft het bij. Maar met een groeimindset is van alles mogelijk. De winter geeft mij de mogelijkheid om samen iets te ondernemen en er zo een mooie tijd van te maken.

Kinderen kunnen ook erg veel last hebben van een vaste mindset:” Ik kan niet rekenen, dat zit nu eenmaal in de familie. Waarom zou ik mijn best doen? Mijn moeder zegt ook dat ik niet kan rekenen, dat ik supergoed ben in taal. Ik geef het op, want ik kan het toch niet!”  Zo’n vaste mindset zal je niet ver brengen. Rekenen is stom, niet leuk, het is verschrikkelijk. De motivatie en zelfvertrouwen is ver te zoeken.

Maar als ditzelfde kind met een groeimindset naar rekenen kijkt, zal het wel tot ontwikkeling kunnen komen. Het zal zeggen: “Het is lastig, maar ik doe mijn best en ga het proberen. Ik heb geoefend en ik ken nu al meer dan de helft van de tafels! Als ik een fout maak met rekenen, kijk ik wat er fout ging, zo leer ik er van. En als ik het erg lastig vind, vraag ik hulp”. Dit kind is gemotiveerd en heeft meer zelfvertrouwen.

En zo heb ik mijn eigen vaste mindset ook veranderd naar een groeimindset. Van de herfst die leidt naar een verschrikkelijke winter, tot een herfst die leidt naar een gezellige winter. En nu kan ik ook genieten van de herfst, want wat zijn die veranderende kleuren prachtig!

Hoe zit het trouwens met jou? heb jij ook last van een vaste mindset? Kijk vanuit de mogelijkheden en maak er een groeimindset van.

Geniet van de herfst!

Please follow and like us:
× Heb je een vraag?