06 - 27506500 info@praktijkleerrijk.nl

“Het is wel belangrijk dat je kind blijft oefenen met rekenen tijdens de vakantie!” zei de juf streng tijdens het laatste voortgangsgesprek. “Want de meeste kinderen hebben last van een zomerdip na de vakantie. Dat zou toch jammer zijn van alle inspanningen, het gaat de laatste tijd net zo goed!” “Ja natuurlijk,” antwoordde je beduusd maar volmondig, “wij gaan zo veel mogelijk, nee dagelijks oefenen!”

De eerste week van de vakantie zit er op, en om eerlijk te zijn is er niet één keer geoefend. Je kan het niet over je hart verkrijgen om je kind in de vakantie aan het rekenwerk te zetten, terwijl alle buurkinderen heerlijk buiten spelen. “Ach,” denk je telkens “morgen is er weer een dag en daarbij, het is toch ook vakantie? Het zal wel niet zo’n vaart lopen zo’n zomerdip!” Deze tweestrijd is zo herkenbaar: aan de ene kant wil je dat je kind geniet van de wel verdiende vakantie, maar aan de andere kant wil je niet dat je kind met het rekenen die beruchte zomerdip oploopt!

Maar wie zegt dat je kind moet gaan zitten sommen maken tijdens de zomervakantie? Je kunt echt dagelijks oefenen, terwijl je kind geniet van de vakantie! Hoe dan?

De dagelijkse situaties zitten boordevol rekensommetjes. Ga gezellig met je kind aan de slag in de keuken. Maak een heerlijk gerecht, plan een BBQ of bak een heerlijke taart.

 • Samen maak je een boodschappenlijstje. Wat hebben we allemaal nodig? Hoeveel gaat dat ongeveer kosten?
 • Boodschappen doen is sowieso de gelegenheid om met rekenen aan de slag te zijn. Hoeveel hebben we nodig? Welke artikel is het goedkoopst/ duurst/ lichtst/ zwaarst? Geld betalen bij de kassa. En klopt het teruggeven geld wel?
 • En als je dan aan het bakken en koken bent, ben je voortdurend aan het wegen en tellen. Ook moet je steeds de tijd in de gaten houden. Je wilt per slot van rekening geen verbrande taart?  Perfecte rekenoefeningen dus!

Maak van die vervelende autorit een gezellige rit vol rekenspelletjes!

 • Wat je allemaal wel niet kan met de autokentekens! Het hoger/lagerspel: het getal op de volgende kenteken is hoger of lager. Dit kan natuurlijk ook met even en oneven getallen.  Of probeer een getalrij te maken, je begint bij 1 en zo ga je verder. Dit kan ook met terugtellen van bijvoorbeeld100 naar 1.
 • Wijs je kind op de hectometerpaaltjes aan de kant van de weg. Deze staan om de 100 meter. Wat betekenen die kommagetallen eigenlijk? Voor de komma staan de kilometers, achter de komma de hectometers. Hoeveel paaltjes zitten er in een kilometer?
 • Laat je kind uitrekenen hoeveel kilometer het nog is naar de eindbestemming. Afhankelijk van de gemiddelde snelheid kun je je kind laten uitrekenen hoe lang het nog duurt voordat jullie er zijn.
 • Laatje kind de route bijhouden op een wegenkaart: zo leert het gelijk omgaan met een plattegrond, schaal, noord/zuid enz.

Misschien reizen jullie met de vliegtuig of de trein? Hier barst het echt van getallen en tijden!

 • Je moet natuurlijk op tijd komen. Hoe lang duurt de reis naar het vliegveld of station? Hoe laat moeten we dan vertrekken?
 • Kijk naar het schema op het scherm: waar en hoe laat moeten we inchecken?  Vanaf welke gate of perron vertrekken we? Hoeveel minuten moeten we wachten?
 • Oeps, Is de koffer niet te zwaar of te groot?
 • Waar is onze stoel in het vliegtuig?

En op de vakantiebestemming houdt het rekenen echt niet op!

 • Deze klassieker mag niet ontbreken: hoe vaak kun je de shuttle heen en weer spelen met badminton? Wie heeft het record? En met hoeveel heb je dan het record verbeterd? Of hoeveel moest je nog om het record te evenaren?
 • Hoe veel meter kan je onder water zwemmen? Met hoeveel slagen ben je aan de overkant?
 • Hoeveel stappen is het naar het toiletgebouw, zwembad, receptie? Op de terugweg tel je natuurlijk terug.
 • Hoe laat is het ontbijt? Hoe laat moeten we dan opstaan? Dit geldt natuurlijk voor alle activiteiten.

En dan die gezellige avonden: qualitytime voor het hele gezin!

 • Want wat is er mis met een gezellig potje Ganzenbord, Monopoly, Rummikub, Triominos of Yahtzee? Juist helemaal niets! Het zorgt juist voor gezelligheid en je kind oefent ondertussen volop met getallen en rekenen!

Straks aan het begin van het nieuwe schooljaar kun je vol trots en zonder blikken of blozen aan de nieuwe leerkracht melden, dat je kind een heerlijke relaxte vakantie heeft gehad. En daarnaast ook nog eens dagelijks heeft geoefend met rekenen, zoals je had beloofd!

Trouwens, je hebt grote kans dat je kind je dan met verbaasde ogen aankijkt! Gerekend? Wanneer dan?

Fijne, relaxte vakantie gewenst!

 

Please follow and like us:
× Heb je een vraag?